Csontleves

Kellemes társ a diétádban, az egészséges bélflóráért

A csontleves önmagában is fogyasztható, kellemes társ lehet egy bögrével egy hűvös téli éjszakán és akár egy termoszban magaddal is viheted. Krémlevesek, szószok alapjául is szolgálhat. Különböző bélpanaszokra és gyomorégés megszüntetésére már nagyanyáink is használták. Támogatja a bélbaktériumokat, és hozzájárul a bélflóra megfelelő egyensúlyához is. Ízületi problémák és csontritkulás ellen is kiváló a benne lévő porcképzőanyagok segítik a szervezet porc és csontképzését is.

Hozzávalók

2 kg marhacsont
1 kg csirkecsont
1 egész fej hagyma félbe vágva
1 fej foghagyma keresztben félbe vágva
1 fehérrépa
1 sárgarépa
Fél póréhagyma
Egész szerecsendió, egész fekete bors, só ízlés szerint 

A csontokat lemossuk vízzel, majd beletesszük egy lábosba és felöntjük vízzel. Feltesszük a tűzhelyre és várunk amíg enyhén gyöngyözve forrni nemkezd. Ha gyöngyözik akkor leszedjük a habot a tetejéről, majd így kíméletes forrással forraljuk fél órán át, amikor újra lehabozzuk. Ezután adjuk hozzá a fűszereket és a megtisztított zöldségeket is, így forraljuk még 12 egy órán át. Ezután félrehúzzuk és megvárjuk amíg kihűl. Tiszta, erre a célra használt konyharuhán vagy finom szűrőn lassan átszűrjük és kiporciózzuk üvegekbe. Akár le is fagyaszthatunk belőle későbbi használatra is.