Sült nyelv

Ropogós sült nyelv csontvelővel, igazi különlegesség

Hozzávalók :

2 darab borjúnyelv (sertés vagy bárány is lehet)
1 kanál zsíradék
2 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál köménymag
2 darab babérlevél
1/2 teáskanál egész feketebors
2 teáskanál só
2 darab velőscsont

A nyelvet a sót és a fűszereket beletesszük egy lábasba és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a nyelveket. Két órán át főzzük majd kivesszük a nyelveket és melegen megpróbáljuk óvatosan lefejteni a hártyát. Amikor leszedtük, én vissza szoktam tenni a főzőlébe. Ez a trükk azért fontos, hogy a só és az ízanyagok bejutását a húsba. Ezután 1-2 órát főzzük felpuhulásig a nyelvet, amikor teljesen felpuhult a nyelv akkor hagyjuk kihűlni a főzőlében. Ezután a velőscsontokat egy tepsibe tesszük és a sütőben 160°C fokon 15-20 percig sütjük őket. Ezután beleszúrunk egy kést a csont közepébe és ha könnyen belemegy, akkor elkészült.
Amikor a nyelv szobahőmérsékletűre hűlt, akkor kivesszük és felszeleteljük. Ezután zsírt hevítünk egy serpenyőben, és ropogósra sütjük mindkét oldalát. Tálalásnál rátesszük a csontvelőt a sertésnyelvre és frissen őrölt borssal tálaljuk.