A ketogén táplálkozás előnyei

A ketogén táplálkozás előnyei 

Ketogén életmód során a szervezet energiaigényét zsírokból fedezzük, így megváltozik az anyagcsere állapotunk, azaz ketózisba kerülünk. A szénhidrát nem esszenciális táplálék, azaz a szervezetünk maga is képes előállítani fehérjéből. Ezt a folyamatot nevezzük glükoneogenezisnek.

Kép forrás: perfectketo.com

Milyen előnyökkel számolhatunk, ha ketogén diétára állunk? 

Súlyvesztés

Ha ketózisban a szervezetünk magas hatékonysággal képes energiává alakítani a zsírraktárainkat, így minőségibbé tehetjük és felgyorsíthatjuk a testkompozíció változást. Könnyebbé teszi a fogyást az is, hogy az inzulin (többek között a raktározáskért is felelős hormon) szintünk stabilan alacsony, ezzel mérsékeljük a raktározást, megkönnyítjük a zsírvesztést. Szintén segítségünkre van az is, hogy a ketontesteknek éhségelnyomó hatása van, így a diéta során nem kell megbirkóznunk a mardosó éhségérzettel sem. 

Gyulladáscsökkentés

A ketogén étrend számos gyulladáskeltő ételt kizár, valamint a ketontesteknek, pontosabban a BHB-nak természetes gyulladáscsökkentő hatása van. Konkrétan az NLRP3 gén aktivitását csökkenti, aminek köszönhetően pozitív hatással van:

 

  • a kettes típusú diabéteszre
  • az érelmeszesedésre
  • a sclerosis multiplexre
  • Alzheimer kórra
  • az életkorral összefüggésbe hozható funkcionális hanyatlásra
  • köszvényre
  • autoimmun folyamatokra

Koleszterinszint optimalizálása

Számos tanulmány azt mutatja, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend javítja a szívbetegségek kockázati tényezőit, ideértve a koleszterinprofilt, amely magában foglalja a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterint és a triglicerideket. Az általános és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinszintet általában mérsékelten befolyásolja.

Kettes típusú diabétesz és inzulinrezisztencia visszafordítása

Tanulmányok igazolják, hogy a ketogén étrend kiválóan alkalmas a II-es típusú cukorbetegség kezelésére, akár a betegség teljes megszűnéséhez is vezethet. A legjobb esetben annyira hatásos, hogy a vércukorszint hosszú távon gyógyszeres kezelés nélkül normalizálódik. Viszont, ha valaki visszatér a betegséget okozó életmódjához, akkor az idő múlásával valószínűleg visszatérnek a problémák is.

Hormonális egyensúly megteremtése

A hormonjaink kölcsönhatásban vannak egymással, így, ha az egyikre rezisztencia alakul ki, az befolyásolja a többit is. Viszont az életmódunkkal képesek lehetünk tudatosan befolyásolni, helyreállítani a hormontermelést, a sejtek érzékenységét, ezzel megteremte az optimális egyensúlyt.

Kognitív képességek és energiaszint javulása

A kognitív képességek jelentik az értelmi működést, általuk vagyunk képesek a pillanatnyilag jelen lévő és ránk ható közvetlen valóságot és a pillanatnyilag nem jelenlévő valóságot felfogni, megérteni. A kognitív képességek a teljes mentális működésünket lefedik, így különösen fontos, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük, hiszen a munkánk és mindennapjaink részének egyik legelemibb szegmense.

A helyesen kivitelezett ketogén étrend mellett javul az érzékelés, észlelés, figyelem, memória, képzelőerő, gondolkodás, hiszen a ketontestek hosszú távon is minőségi energiát biztosítanak az agyunknak, idegrendszerünknek.

Neurológiai problémák mérséklése

Számos neurológiai, neurodegeneratív betegség kiváltó oka a magas gyulladásszint, áteresztő bél szindróma és a mikrobiom rossz állapota. A jól kivitelezett ketogén étrend mindezeket képes mérsékelni, helyreállítani, így pedig állapotjavulás érhető el.

REFERENCIÁK:

1. This is mainly based on the consistent experience of experienced practitioners, and stories from people trying different levels of carb restriction .

2. There is not yet any RCT that has actually tested two low-carb diets of varying strictness head-to-head. But RCTs of strict low-carb diets appear to often show better results, compared to RCTs of more moderate or liberal low-carb diets:

3. Obesity Reviews 2016: Impact of low‐carbohydrate diet on body composition: meta‐analysis of randomized controlled studies

4. Obesity Reviews 2014: Do ketogenic diets really suppress appetite? A systematic review and meta-analysis

5. British Medical Journal 2018: Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial

6. These 30 studies are randomized controlled trials, considered the gold standard of scientific research on diet and health. They include Shai 2008 and Bazzano 2014.

7. Several meta-analyses of RCTs, an even higher level of evidence, like Mansoor 2016  have confirmed greater weight loss with low carb diets.

8. AJCN 2008: Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum

9. JBI Database of Systematic Reviews and Implementation Reports 2018: Intermittent fasting interventions for treatment of overweight and obesity in adults: a systematic review and meta-analysis

10. Obesity reviews 2017: Short‐term intermittent energy restriction interventions for weight management: a systematic review and meta‐analysis

11. Obesity Reviews 2014: Do ketogenic diets really suppress appetite? A systematic review and meta-analysis

12.Diabetes Research and Clinical Practice 2018: Effect of dietary carbohydrate restriction on glycemic control in adults with diabetes: A systematic review and meta-analysis.

13.The American Journal of Clinical Nutrition 2018: Effects of low-carbohydrate- compared with low-fat-diet interventions on metabolic control in people with type 2 diabetes: a systematic review including GRADE assessments.

14.BMJ Open Diabetes Research and Care 2017: Systematic review and meta-analysis of dietary carbohydrate restriction in patients with type 2 diabetes.

15.Diabetes, Obesity & Metabolism 2019: An evidence‐based approach to developing low‐carbohydrate diets for type 2 diabetes management: a systematic review of interventions and methods.

16.The RCTs include these 3 studies: Daly 2005, Westman 2008 and Tay 2014 .

17.A non-randomized trial with risk of financial bias shows remarkable effectiveness at reversing type 2 diabetes:

18.Diabetes Therapy 2018: Effectiveness and safety of a novel care model for the management of type 2 diabetes at 1 year: An open-label, non-randomized, controlled study

19. European Journal of Clinical Nutrition 2017: The interpretation and effect of a low-carbohydrate diet in the management of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trial

20. A recent systematic review finds that a low-carb diet results in significantly larger improvements in body weight (compared to a low-fat diet) and also improved HDL and triglycerides. LDL went up by, on average, a modest 0.16 mmol/l or 6 mg/dl:

British Journal of Nutrition 2016: Effects of low-carbohydrate diets v. low-fat diets on body weight and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials

While LDL is fairly marginally elevated on average, there are exceptions. Some people, estimated anywhere between 5-20%, may see significant LDL elevations.

While this might not have the same implication as elevated LDL in other circumstances, such as with insulin resistance and small dense LDL particles etc., there is no data to prove this is the case. Here’s our guide to possible ways to reduce this effect:

21. Diabetes Research and Clinical Practice 2018: Effect of dietary carbohydrate restriction on glycemic control in adults with diabetes: A systematic review and meta-analysis.

22.British Journal of Nutrition 2013: Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials.

23.Annals of Internal Medicine (Bazzano) 2014: Effects of low-carbohydrate and low-fat diets: a randomized trial.

24.Ketosis and appetite-mediating nutrients and hormones after weight lossNeurobiology of Aging 2012:

25.Dietary ketosis enhances memory in mild cognitive impairmentEpilepsy Research 2012: The effects of the ketogenic diet on behavior and cognition

26.Critical Care 2011: Clinical review: ketones and brain injury

27.Clinical Gastroenterology and Hepatology 2009: A very low-carbohydrate diet improves symptoms and quality of life in diarrhea-predominant irritable bowel syndrome

28. A low-carb diet is generally a low FODMAP diet, and the latter has stronger scientific support for improving IBS symptoms:

29. Journal of Gastroenterology and Hepatology 2017: The evidence base for efficacy of the low FODMAP diet in irritable bowel syndrome: is it ready for prime time as a first-line therapy?

30.Cochrane Database of Systematic Reviews 2018: Ketogenic diets for drug‐resistant epilepsy

31.Journal of Clinical Neurology 2015: Efficacy of and patient compliance with a ketogenic diet in adults with intractable epilepsy: a meta-analysis

32.Epilepsy & Behavior 2004: Cognitive side effects of antiepileptic drugs

33.This is a commonly reported positive effect from people who start a ketogenic diet. Here are some stories.

34.There are two promising early studies so far:

35.European Journal of Neurology 2015: Migraine improvement during short lasting ketogenesis: a proof-of-concept study.

36.Journal of Headache and Pain 2016: Cortical functional correlates of responsiveness to short-lasting preventive intervention with ketogenic diet in migraine: a multimodal evoked potentials study.

 

Rácz András 

Alapító tulajdonos, szakmai vezető

Nem vagy egyedül! Csatlakozz a ketogén közösséghez.

Támogatóink: